Dainherbs 發表於 2015-7-24 02:46:06

Wally 背景一事.

首先.每一個人都想好比較豐富既詞彙去修飾文章. 但書包其實係一樣好重既東西, 係好難拋既.
用大家都可以理解的文字去表達自已既意思.
這才是文字的功能.

------------------------------------

自我有記憶以來,都是自己一個人居住的,在加蘭斯城的人都說我是一個孤兒,但我可不這麼認為,我有我的玩伴,我可以跟森林裡的動物溝通,我喜愛著森林裡的一樹一木,它們都是我的朋友,我的家人。
在兩日前,除了要找食物之外的時間,就會樹屋裡見書。不知道為何,我家中有一個書櫃,記載著不同世界的不同的地方,事物,人物故事。
那一天感覺書櫃上的書都快要看過一遍,正當我合上書本的時候,我聽到叩門聲。我開門,但我並沒有看到任何人/動物*,突然我背好像被火燒了一下**。我回頭的時候,見到一本未見過的書,放在書櫃上,我急不及待上前馬上細味品嚐書中的故事,我急步上前,沒有見到躺在地上的狗狗,絆倒在地上,但頭撞到書櫃,書櫃頂的那一本書落到我的手上,我急急坐下,心急想咀嚼手上的《100種冒險求生指南》………
一天後,我合上書本***,頭抬起,見到書櫃被移開了,原本的位置多了一道木門,好奇心的軀使下,我打開門,見到一道強光,但我毫不猶疑穿過去。
手上的書變成了一面大木盾,身上的衣服換成了一旅行者套裝,背著一個背包****,聽到熟采的狗狗叫聲,是我的好朋友。一回過神,發現自已正身處一個未知的城市*****,但所見到的事物就正是書本中的一事一物,見來書中的故事要成真了…………………………
*
叩門是屋上一手的主人,但死了回到了自己的居所**
Wally背後被屋上一手的主人用極速紋了一個紋身,紋身的圖像是一段文字,就像用哥德體寫上的The Last Savior但Wally will save 唔過唔知到發生咩事***書的作者Wally****
SE牌的裝備*****
加蘭斯城

----------------------------------------------------------

問題
1. 你兩天前中了魔法, 要你以生命中將會遇到的所見所閒寫成一本的藏書. ok, 冇問題.
然後你花左一日時間讀完本書. ok, 都冇問題. (你暗示自己的生命好短, OK, 都冇問題)
我個問題係. 你到左加蘭斯城一日咁大把, 竟然發生 "加蘭斯城的人都說我是一個孤兒"的事 !
都說 ? 即係好多人向你表示相同的信息 ? 你只係在城一天 , 竟然有此結論 ?
百幾歲的精靈 ? 孤兒 ? 旅行者套裝 + 大盾, 身處一個人類城市, 都有人稱你孤兒 ? 而不是冒險者 ?

2. "自我有記憶以來,都是自己一個人居住的..."
你的家中是否一直都有一隻狗, 所以在尾段出現 "聽到熟采的狗狗叫聲,是我的好朋友"
而且文中提及 "我可以跟森林裡的動物溝通,我喜愛著森林裡的一樹一木,它們都是我的朋友,我的家人。"
我個問題係. 你視你能溝通的動物為友為家人,家中有一熟識的狗,理應角色自覺不是孤兒的。但你卻只用一天加蘭斯既生活強姦角色自有記憶以來既認知. 所謂何事 ? 想表達什麼 ?

3. "就會樹屋裡見書" ...
就會樹屋裡?
見書 ?

4."在兩日前"
你想放第三段頭, 還是第二段頭 ?

5. "記載著不同世界的不同的地方,事物,人物故事。"
點解要注明係不同世界 ? 你識得分別 ?
為何世界要用 "不同" 來形容,地方用 "不同的" 來形容, 事物就没有形容詞 ? 人物故事也都没有形容詞 ?
連貫性 ? 排比句 ?

6. "我家中有一個書櫃" "那一天感覺書櫃上的書都快要看過一遍"
這兩句的 COMBO. 加上精靈 110 歲的生命...
你那個書櫃有多大 ? 不能先加以形容嗎 ?
還是區區十多本書, 你看了60 ~ 80 年 ?

7. "但我並沒有看到任何人/動物"
你多打一個 "或" 字, 有問題嗎 ?
還是你不知道世上有 "或" 這個字 ?

8. "突然我背好像被火燒了一下"
我背 ? 什麼來的 ?
我背著的包包 ? 我背著的衣服 ? 我背後的傢俱 ?
如果你是指 "背脊" 或者 "身後" , 你不痛嗎 ? 你没反應嗎 ? 你不需要看一下發生了什麼事嗎 ? 還是你已經知道發生了什麼事嗎 ?

9. "我回頭的時候,見到一本未見過的書,放在書櫃上"
看書比確認自己背脊發生了什麼事還重要嗎 ?

10. "我急不及待上前馬上細味品嚐書中的故事"
"急不及待" 及 "馬上" 相同義思, 重覆.

11. "心急想咀嚼手上的《100種冒險求生指南》………"
我知道你想食左本書, 不過書既用途並唔係你日常所需要的 "找食物".

12. "一天後,我合上書本"
一天能看一本書, 10 年 3000 本, 60 歲不就是 18000本書....你那個書櫃認真驚人 ! 還是...
角色没把書閱讀完, 草草看過就合上書本, 發生眼前既事件 ?

13. "見到書櫃被移開了"
神藏書量, 質量驚人的書櫃被移開了 ?
我了解的...
"頭撞到書櫃, 書櫃頂的那一本書落到我的手上"
其實那個書櫃只是豆腐來的, 頭撞一下, 也能震動致書櫃頂的那一本書掉下來, 想移動它, 易如反掌.

14. "我打開門,見到一道強光,但我毫不猶疑穿過去。"
為何要用 "但" 字 ?
毫不猶疑, 意思是行勇敢 ? 但我很勇敢的穿過去 ?
這個但字, 是因為 "強光" 很危險 ? 強光" 很恐佈 ? 強光" 很奇怪 ?
"有聲冇人" , "火燒背脊", "無中生有的書", "高質量書櫃飄移", "木門現身"前文這些東西很平常了嗎 ? 反而 "強光" 變得超現實了 ?

15. "聽到熟采的狗狗叫聲"
熟采 ?
狗狗 ? 疊字 ? 賣萌 ?

16. "見來書中的故事要成真了"
我知. "看來".
我慬的.

---------------------------------------------------------

你要 JOIN 我 GAME 先至黎開新背景, 即係搵著我黎搞姐 !
夠了吧 !
還需要打分數嗎 ?

adam6318 發表於 2015-7-24 10:39:09

…………
我再搞搞佢,星期六用紅炎join吧

Dainherbs 發表於 2015-7-24 11:24:04

adam6318 發表於 2015-7-24 10:39
…………
我再搞搞佢,星期六用紅炎join吧
首先.
每一個人都想好比較豐富既詞彙去修飾文章. 但書包其實係一樣好重既東西, 係好難拋既.
用大家都可以理解的文字去表達自已既意思.
這才是文字的功能.

個背景問題不大. 只係文筆同錯別字太多.
除左 61Y MM GAME 之外.
請自已吐嘈完自己先至好 POST 背景 !

P.S. 我不小氣, 只是對人不對事. 你點對我, 我點對返你.

----------------------------

我好心快手出 XP , 你吐嘈我.
你心急為出新角色, 就唔想人吐嘈 ? 別發夢啦~

adam6318 發表於 2015-7-24 11:31:22

Dainherbs 發表於 2015-7-24 11:24
首先.
每一個人都想好比較豐富既詞彙去修飾文章. 但書包其實係一樣好重既東西, 係好難拋既.
用大家都可以 ...

睇完問題後,我想表達既野變左第二回事,本來是一個可以無限重用的故事…………

但賢賢的回饋十分有用就將這爛掉的背景改好吧

henry 發表於 2015-7-24 13:07:07

點解要無限重用背景?
先不理你想表達什麼? 無限重用, 你知道是什麼意思嗎?

Adam 發表於 2015-7-24 13:41:14

送你一句話。

你的角色背景如何,你的誠意也必如何。

俾圾垃人地改,交俾行貨更什既東西來「呼遣」DM,實際上代表你有幾大既誠意去想參與我地既遊戲!

係賢賢佢好人,同你講大篇幅同你改!

Dainherbs 發表於 2015-7-24 13:51:19

Adam 發表於 2015-7-24 13:41
送你一句話。

你的角色背景如何,你的誠意也必如何。

其實我最想吐嘈的是...

由書變成的大木盾...
如果比怪打爆左...
佢係咪即時會死 ?

另一個講法...

佢一世都用 SE 盾 ? 唔打算加 DW ?

我算係夠誠意啦掛. (1號)
作為 DM, 出怪打爆佢個盾, 然後判定佢即時死亡. 合曬劇情同構思.

我算係夠誠意啦掛. (2號)
作為 DM, 出個 DISPELL MAGIC SCREEN 出黎, 清左佢背脊既魔法. 然後判定佢即時死亡. 合曬劇情同構思.

我算係夠誠意啦掛. (3號)
作為 DM, 找一隻刺客從身後 GREATER INVIS 刺佢一刀, 然後唔小心掉了 SPELL BOOK 在地上, 等佢睇書時, 慢慢刺到佢死. 合曬性格同個性.

我算係夠誠意啦掛. (4號)
作為 DM, 找一本書, 書名 "what i have perpare today ? BY Check Wizard E.R." 然後放地上, 等佢慢慢咀嚼, 然後就判定佢即時死亡. 合曬性格同個性.

誠意既意, 意感動天, 天理動容.
有好故事, 就有好劇情, 你等著見吧~
- 《101種冒險求生指南》
- 《102種冒險求生指南》
- 《103種冒險求生指南》
- 《104種冒險求生指南》

Adam 發表於 2015-7-24 14:10:26

Dainherbs 發表於 2015-7-24 13:51
其實我最想吐嘈的是...

由書變成的大木盾...

我簡單d,假設佢背景成立,我會當佢受魔法影響腦袋。

即係佢以為自己有盾有著甲,實際就乜都無,其他會見到佢乜都無,但佢口口聲聲話有。

響其他人角度,即係痴線佬。

Dainherbs 發表於 2015-7-24 14:17:40

Adam 發表於 2015-7-24 14:10
我簡單d,假設佢背景成立,我會當佢受魔法影響腦袋。

即係佢以為自己有盾有著甲,實際就乜都無,其他會 ...
你咁就即係 CUT 佢作為一個新角色既待遇.

所以我反對.

角色冇罪. 只係寫背景果個有少少思緒不通. 引致角色面對不必要既問題...

其實我最擔心係佢將 METAGAMING 合理化, 因為 "我睇個有本書裡面有寫過.... 咁咁咁" 之類.
(一出此言, 各 DM 就可以即時爆角色頭. 所以個角色好慘, 比作者裝上左一個 "用背景獲得利益" 既炸彈起身上.)
(當然一次半次, 可能冇所謂... 但只要個個 DM 都投訴, 就角色在不知明的原因下死去..)

Kenneth 發表於 2015-7-24 15:07:24

其實我最擔心係佢將 METAGAMING 合理化, 因為 "我睇個有本書裡面有寫過.... 咁咁咁" 之類.

有rank既話咪有機會知

無rank既話,咪即係睇過都唔記得囉
頁: [1] 2
查看完整版本: Wally 背景一事.