新手冒險者 發表於 2015-9-6 01:51:59

Elf Monk 箭手設定

麻煩大家俾D意見 ORZ

STR:18
DEX:20
CON:12
INT:10
WIS:18
CHA:8

Lv1 (Improved Grapple)(Point Blank Shot)
Lv2 (Deflect Arrows)
Lv3 (Precise Shot)
Lv6 (Improved Disarm)(Rapid Shot)
Lv9 (Improved Precise Shot)

Paperoil 發表於 2015-9-6 02:25:19

monk就是但啦,同setting無乜關。

新手冒險者 發表於 2015-9-6 02:42:00

Paperoil 發表於 2015-9-6 02:25
monk就是但啦,同setting無乜關。

點解? 因為上去都係咁?

Adam 發表於 2015-9-7 10:22:53

真心講唔會強得去邊,箭手選Imp. Grapple/Imp. Disarm無其他野support,加埋range feat其實等同3條獨立feat chain.

Improved Grapple同Improved disarm你用到既機會唔高,原因係你無足夠hp/AC去出呢兩招,你一出隨時會變成天地同壽。

以屬性黎講,你選既feat (Improved Grapple/Disarm, Deflect Arrow)都係唔洗唔穿甲都用到,又無打dc需要 (Stunning fist),加埋你唔似會multi cleric (lv.6要improved disarm即係純蚊上)咁你要既高Wis.其實廢左一半。

新手冒險者 發表於 2015-9-7 11:36:12

Adam 發表於 2015-9-7 10:22
真心講唔會強得去邊,箭手選Imp. Grapple/Imp. Disarm無其他野support,加埋range feat其實等同3條獨立feat ...

其實我唔係好知應該點選feat...求指教
ORZ

吳王萬皮 發表於 2015-9-7 13:23:07

先要問, 這是什麼CHAR?

看來是
"想周身刀, 無張利"型 角色~

新手冒險者 發表於 2015-9-7 13:48:06

吳王萬皮 發表於 2015-9-7 13:23
先要問, 這是什麼CHAR?

看來是

想射下箭, 又唔想純Ranager

Adam 發表於 2015-9-7 14:01:20

新手冒險者 發表於 2015-9-7 13:48

射下箭有professional就得,搵feat黎學都幫唔到好多.

Monk6, 當你有PB Shot,Rapid Shot,precise shot

BAB +4, Dex. +5, +1 Masterwork, Total +10, 呢個數同能力Ranger4同樣都做到, 如果用Raid shot就更差,當一半機會中只可以打中18 AC左右既.

而BAB純蚊只得3/4,係注定得二什至三線能力。

其實你射箭係唔係一定要PB Shot feat chain,唔洗既話take weapon focus/quickdraw之類仲有d用.

吳王萬皮 發表於 2015-9-7 21:38:21

新手冒險者 發表於 2015-9-7 13:48

想射下 mean can but not good?

空嵐 發表於 2015-9-8 09:10:45

低LEVEL玩乜都得,上到中LEVEL就…
除非你有錢整把好勁的弓,否則作用不大
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Elf Monk 箭手設定